Χωρίς αντιπλημμυρικά έργα περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης

Χωρίς αντιπλημμυρικά έργα περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Ευάλωτες παραμένουν απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα αρκετές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης που έχουν πληγεί στο παρελθόν από σφοδρές καταιγίδες και χρήζουν άμεσης λήψης αντιπλημμυρικών έργων.

Τρεις μήνες σχεδόν έχουν περάσει από την στιγμή που ακραία καιρικά φαινόμενα με σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή της Ασσήρου στον Νομό Θεσσαλονίκης και τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής δεν έχουν ξεκινήσει.  Τα αντιπλημμυρικά έργα έως και το ΧΥΤΑ της περιοχής, αλλά και η διευθέτηση του ρέματος που πλημμύρισε και προκάλεσε τις μεγάλες ζημιές πριν από λίγους μήνες, αποτελούν έργα άμεσης προτεραιότητας.

Πρόκειται για μία περιοχή που έχει επανειλημμένως υποστεί μεγάλες ζημιές, καθώς πριν από δύο χρόνια περίπου μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλη δασική έκταση, προκαλώντας οικολογική καταστροφή και διαταραχή της οικολογικής αλυσίδας, καθιστώντας όπως και αποδείχθηκε στην πράξη την περιοχή ευάλωτη σε έντονες βροχοπτώσεις. 

Την ίδια στιγμή παρόμοια είναι η εικόνα στον Δήμο Ρεντίνας και συγκεκριμένα στο τοπικό διαμέρισμα του Σταυρού, που υπέστη  εκτεταμένες ζημιές στο παρελθόν από καταστροφική πλημμύρα, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα.

Επιπλέον, τέσσερα ορεινά χωριά του Δήμου Καλινδοίων, εάν δεν προχωρήσουν τα έργα για την αντιπλημμυρική τους θωράκιση, μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ζημιές φέτος τον χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι των χωριών Αδάμ, Ζαγκλιβέρι, Καλαμωτό και Σαρακήνα  ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, εάν δεν υλοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Τόσο οι κατοικίες όσο και οι κτηνοτροφικές  μονάδες και οι καλλιέργειες της περιοχής ενδέχεται να κινδυνέψουν, καθώς η ορεινή περιοχή του δήμου που αφορά τα προαναφερθέντα χωριά, διατρέχεται από χειμάρρους, που περνούν από τα χωριά.

Στο παρελθόν οι κάτοικοι των χωριών αυτών είδαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν και να καταστρέφονται, καθώς κατά τη διάρκεια σφοδρών βροχοπτώσεων, φερτά υλικά μέσω των χειμάρρων που διαπερνούν μέσα από τα χωριά, προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες, μαγαζιά, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες.  

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περιβαλλοντικές ζημιές που έχουν σημειωθεί στις εν λόγω περιοχές, που έχουν πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις πιθανές οικολογικές καταστροφές;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στους δήμους Ασσήρου, Ρεντίνας και Καλινδοίων;

Απαντήσεις Υπουργείων